2011. január 14., péntek

Az élet körforgása az erdőben

Az erdő, mint minden más természetes közeg, növényekből és állatokból álló egységet alkot, amelyben minden faj életben maradása a többiektől függ.

Az erdő minden egyes állatának csupán két célja van: a táplálkozás és a szaporodás. Ezekben az életfontosságú tevékenységekben az állatok akaratlanul is kölcsönösen segítik egymást.
Így a zöld küllő, miközben csőrével lyukat váj a fa törzsébe, hogy rovarlárvát keressen, odvakat hagy maga után, lakóhelyet biztosítva más kis madaraknak vagy a mókusnak.Mi a tápláléklánc?

Ez az a lánc, amelyben az állatok és a növények egymáshoz kapcsolódnak egymáshoz, hogy fenntartsák az egész erdő életének természetes egyensúlyát.

Az első láncszem
Ez a táplálkozási lánc első tagja, és a növények alkotják, a legegyszerűbbektől, mint a mohák, egészen a fákig, és azok terméséig. A növényevő állatok táplálékát képezik.

A másocik láncszem
Ide a növényevők tartoznak, az olyan állatok, amelyek kizárólag növényekkel táplálkoznak, mint a szarvasfélék, a nyulak vagy a pockok. Étlapjukon mogyoró, gomba, lomb, fiatal hajtások szerepelnek.

A harmadik láncszem
Az előzőek létezése nélkül nem tudnának fennmaradni, mivel ezek a fajok csak húst esznek. Miközben felfalják a növényevőket, a húsevők hozzájutnak azokhoz az alkotóelemekhez is, amelyek a növényevők által elfogyasztot növényekben találhatók.
A menyét például megeszi a pockot, amely előzőleg gyümölcsöt és gombát rágcsált.

A negyedik láncszem
Az  olyan ragadozók tartoznak ide, amelyek növényevőkkel és más húsevőkkel is táplálkoznak. A farkas egyaránt vadászik nyúlra (növényevőre) és hiúzra (húsevő). Ám akárcsak a többi láncszem tagjai, a ragadozók sem egyik meg egymást: a farkas nem eszik farkast!

A lánc végén: a lebontók
A tápláléklánc végén olyan kis élőlényeket találunk, amelyek a földben vagy a föld alatt élnek.
Mikroszkopikus méretű gombákról, baktériumokról van szó, de idetartoznak a földigiliszták és számos rovarfaj is.
Lebontóknak hívjuk őket: ők termelik a humuszt, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a növények fejlődni tudjanak. A lebontók valójában lehullott falevelekkel, állati tetemekkel, ürülékkel táplálkoznak, és ezeket olyan anyagokká alakítják át, amelyek nélkülözhetetlenek a növények növekedéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése