2011. január 31., hétfő

Az erdő talaján

A fák tövében, a lehullott levelek és gallyak alatt az erdő talaján nyüzsgő élet zajlik.
Egyhektárnyi erdőtalajon állítólag több élőlény található, mint amennyi ember él a Földön.

Mire szolgálnak ezek a kis állatok?
Központi szerepet játszanak a talaj termékennyé tételében, és így a növények egészségét is őrzik. A fák ugyanis  csak úgy képesek a gyökereiken keresztül felszívott nitrogénnel, kalciummal és foszforral táplálkozni, ha a növényi maradványok mikroszkopikus méretet öltenek. Pontosan ezt az emésztési műveletet hajtják végre a talaj kis lakói.

Ugróvillások
Ezek a rovarok vannak a legtöbben. Egy négyzetméteren 200 ezret is megtalálhatunk belőlük! Nagyon kicsik, de a körülöttük lévő növények rágcsálásával rendkívül jelentős feladatot hajtanak végre.

Kétszárnyúak
A legyek és rokonaik tartoznak ide. Nagyon sok petét raknak, és lárváik olyan falánkak, hogy képesek alig néhány nap leforgása alatt egy hatalmas halom levelet trágyává átalakítani.

Bogarak
Ők is rendkívül hatékonyak. A bogarak (például a ganéjtúrók) lárvái a földben élnek, és mindent megesznek, amit találnak: pl. növényeket, ürüléket, tetemeket.

Ezerlábúak és százlábúak
Valójában nagyjából kétszáz pár lábuk lehet. Az ezerlábúak korhadékevők, így hozzájárulnak az erdő növényei számára nélkülözhetetlen humusz termeléséhez (állati és növényi maradványokból). A százlábúak ragadozók.

Giliszták
Kertészkedés közben is mindig találkozunk velük, az erdőben viszont már nem is számoljuk őket: akár négy tonna giliszta is előfordulhat hektáronként. Átlyuggatják és szellőztetik a földet, termékenyebbé teszik a talajt.

Ászkák
Az öreg fatörzsek alatt tucatjával találhatunk ezekből a kis rákféleségekből. A csapadékos helyeket kedvelik, és szintén humuszt termelnek.

Hangyák
A fáradhatatlan, elpusztíthatatlan hangyák több százezres közösségekben élnek egy-egy halom felgyülemlett tűlevél vagy növényi maradvány alatt. Miközben dolgoznak, megkeverik, átforgatják és gazdagítják a talajat.


Éti csiga és meztelencsigák
Ebben a közegben ők is nagyon sokan vannak, mivel kedvelik az aljnövényzet nyirkosságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése