2011. január 19., szerda

Kop! Kop! Kop!

A harkályok hatalmas karmú, erős lábú, fákon mászó madarak. Hosszú, hegyes csőrükkel kivájják a fák kérgét, hogy rovarokat találjanak és fészekodút építsenek.

Nagy fakopáncs
A leggyakoribb harkály az európai erdőkben. Nem elégszik meg a rovarokkal, leszedi az erdei- vagy lucfenyők tobozait, és belenyomja, belekalapálja őket a fakéreg repedésébe, hogy ki tudja szedni belőlük a magvakat.


Zöld küllő
Más harkályokkal ellentétben a zöld küllő főleg a nász idején kalapál. Ő inkább a földön keresi a táplálékát. Főként hangyákat eszik, melyeket 10 cm hosszú nyelvével kap el.
Télen a repedésekben megbújó rovarokra is vadászik.
Legfőbb ellensége, mint a legtöbb odúlakó madárnak, neki is a nyuszt.



Feketeharkály
Az európai harkályok közül a legnagyobb. Fekete színe különbözteti meg a többitől, a hímeknek még egy kis piros sapkájuk is van. Ő is nagyon kedveli a hangyákat és a bogarakat.



Fészekfoglalók
A harkályok mindig öreg, odvas fákat választanak tágas fészkük megépítéséhez.
Amint a fiókák kirepülnek, ők is elhagyják a lakhelyet.
Így sok más, "üreglakónak" is nevezett madár, például a csuszka szívesen kisajátítja a harkályok elhagyott fészkeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése