2011. március 20., vasárnap

Március 19. - József

Szent József Szűz Mária jegyese, később férje, a gyermek Jézus nevelőapra volt.
Már jegyesek voltak, amikor Gábriel arkangyal meglátogatta Máriát, s jelentette, hogy ő lesz az édesanyja az Isten fiának, akit Jézusnak fog hívni, s a gyermek a Szentlélektől születik.
József egyszer csak áldott állapotban találta jegyesét, megharagudott ezért Máriára, mert azt hitte, elhagyta őt. József ekkor még nem tudott Gábriel látogatásáról Ezután álmában angyal jelentette neki, hogy ne aggódjon, Mária a Megváltó édesanyja lesz. József megértette s elfogadta az angyal szavát, s feleségül vette Máriát.

Szent József tisztelete a barokk korban (XVI-XVII. század) terjedt el Európában. Ekkor jött szokásba a József keresztnév is, először az előkelők-, majd a nép körében. Több európai nép is védőszentül választotta őt.Szent József a jó halál, a házasság és a család, az árvák, a favágók, asztalosok, koporsósok védőszentje.
Kis Jézussal a karján, liliommal, pálmaággal, ácseszközökkel, kizöldellt bottal ábrázolják.

"Szent József olvasója" (rózsafűzés) hatvan szemből áll, mert a szent hatvan évig élt. A szemek fehérek és kékek: a fehr szín az ő testi-lelki tisztaságát jelenti, a kék a mennyei boldogságának jelképe.

József napja tavaszkezdő nap, már semmi sem akadályozhatja meg az újulást: "Szent József után, ha pörölyvassal ütögetik a földbe a füvet, akkor is előbújik."

Forrás: Világok virága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése