2011. március 5., szombat

Prokofjev: Péter és a farkasPéter és a farkas:

A Piroska és a farkas történetét mindenki ismerheti, de Péter zenés kalandját a farkassal talán nem mindenki hallotta még. Az alaptörténet egy kisfiúról szól, aki barátaival - egy kismadár, egy macska és egy kacsa - hihetetlen kalandokba keveredve járnak túl a gonosz farkas eszén.

Szergej Prokofjev ezt a történetet dolgozta fel a Péter és a farkas című művében zenekarra, melynek hangjait megszakítja a történetet ismertető mesélő (narrátor). Az elsőként választott animációs video a főszereplőket mutatja be. A bátor legény, Péter megszemélyesítői a vonós hangszercsalád tagjai: hegedűk, brácsák, csellók, nagybőgők, míg a csiripelő, vidáman repkedő madár hangját a fuvola (fúvós) utánozza. A kacsát is egy rövid ideig lehet már hallani, szintén fúvós hangszeren, az oboán.

Erdőbeli sétájuk közben egyszerre csak feltűnik a farkas, kinek számára mindegyik állat jó falatnak bizonyulna. A macskának sikerül egy közeli fára felszaladnia, a madár is könnyedén megtalálja a menekülés útját. Kacsánk azonban hiába menekül, a farkas ügyesebb nála és bekapja. Kisvártatva a vadászok is előkerülnek, de ők korántsem oly bátrak, mint főhősünk. Hallhatjátok, hogyan lövöldöznek (üstdobok), de ártalmatlanná tenni a farkast mégsem ők fogják.

Kitalálhatjátok: Péter és a madárka lesznek azok, akik ügyes cselt alkalmazva elérik, hogy kis barátjuk a mese végén mégis kiszabadulhasson a farkas gyomrából.(Az ezt a részt feldolgozó zenei részletet egy másik felvételen találtam meg, de remélem, a történet azért így is követhető lesz).A kaland tehát sikeresen zárult. Péter büszkén indul haza, hogy elmesélje nagypapájának: milyen ügyesek voltak ők, és barátai, mert csellel végül ártalmatlanná tették a farkast. A hazafelé tartó büszke menet már a teljes szimfonikus zenekar (vonósok, fúvósok, ütősök) előadásában szólal meg.

2 megjegyzés:

  1. Az én csoportommal is meghallgattuk és megnéztük, nagyon megkedvelték! kérték a többszöri ismétlését!

    VálaszTörlés
  2. Ezek szerint óvónéni vagy. Gyönyörű dolog, azt a sok kis világra rácsodálkozó, nyitott lelkű angyalkát formálgatni.

    VálaszTörlés