2011. november 20., vasárnap

Tudod-e?

Miért örökzöldek a fenyők?

A lomberdők azért hullatják el nagy, lapos leveleiket, mert azok sok vizet párologtatnak el. A jéggé fagyott talajból a gyökerek nem tudják pótolni az elvesztett vizet.

lombhullató fa

A levél sejtjeit szintén a fagyhalál fenyegetné, a hidegben a sejtek szétrepednének. Ezért vetik le ősszel leveleiket a fák.


Más a helyzet a fenyőkkel. Ezeknek a fáknak keskeny, kemény, úgynevezett tűleveleik vannak. A leveleket viaszréteg borítja a gázcserenyílások besüllyedtek, így nagyon kevés vizet párologtatnak el. Az ilyen formájú levél nyáron nem annyira termelékeny, mint a lapos levél, de ősszel a fának nem kell elhullatnia őket.

fenyőerdő

Miért a fenyő lett a karácsonyfa?


Ebben bizonyára az is közrejátszott, hogy a fenyőfa akkor is zöld, amikor kopár és kihalt a táj.
Nálunk a karácsonyfa-állítás csak az 1800-as évek közepétől vált szokássá elsősorban a városokban. Faluhelyen a karácsonyfát a betlehemes játékok pótolták.
A karácsonyfa-állítás német szokás és gyökerei a pogány világba nyúlnak vissza. A germánok a nappalok meghosszabbodásának kezdetét - a téli napfordulót, amelyik majdnem egybeesik a karácsonnyal - azzal ünnepelték meg, hogy összegyűltek a dombtetőn vagy egy erdei tisztáson és ott bizonyos szertartások közepette addig dörzsöltek egymáshoz két fadarabot, míg az lángra lobbant. A parázsból a visszatérő Nap tiszteletére tüzet gyújtottak, a tűzbe diót, mogyorót vagy gabonaszemeket dobáltak, végül fenyőfácskákat égettek el.