2012. szeptember 29., szombat

Itt van az ősz

A búzát és a többi gabonafélét már betakarították, a mindennapi kenyérnek való biztos helyen várakozik.


A zöldségek, gyümölcsök nagy részét leszedtük, télire elraktuk. Kamránk tele van a sok finomsággal. A természetben járva gyönyörködhetünk az erdő szebbnél szebb színekben pompázó lombruhájában. Kedves költöző madaraink, a fecskék, a gólyák és a többiek ilyenkor vonulnak melegebb vidékre. A szőlőszüret ideje jön el, hogy vidámító mustunk, borunk legyen a sötét, szomorú napokra. Később a régi ember életében a vidám kukoricafosztás ideje érkezett. Az őszi vetéssel már a jövőre gondol a gazda: a hó majd betakarja a kikelő gabonát, így az tavasszal hamarabb szökken szárba. Szüret elmúltával az ember lassacskán a házba húzódik.
A "bent" ideje, az esztendő estéje érkezik el. Szent Mihály havában az ember „mérlegre lép” Isten előtt, számot vet: mit tett jól, s mit fog másképp tenni a jövő esztendőben. Egyre rövidebbek a nappalok, a sötét órák hosszabbodása pedig szorongást, félelmet kelt bennünk. Mintha a Mindenség láthatatlan, hatalmas madara gubbasztana a fákon s lelkünkön is. Esténként, amikor együtt vacsorázik a család, ilyenkor kérdezés nélkül is elmondjuk, ami a lelkünket nyomja. Így nyugodtabb lesz az éjszakánk. Lelkünkben előjönnek a régebben elkövetett vétkeink, hibáink, így állunk mérlegre Isten előtt. Régen sokan imádsággal, zarándoklattal készültek a megmérettetésre. (Zarándoklatot akkor végzünk, amikor gyalogosan hosszú utat teszünk meg szent helyre igyekezve, imádkozva, énekelve, Isten iránti szeretetből, az Ő akaratából, lelkünk újulására.)
A régi ember hite szerint, aki a mérlegelésnél könnyűnek találtatik, annak halála után a föld kiveti testét, s az ég nem fogadja vissza lelkét. Mihály mérlege az utolsó ítéletet is idézte.
A bűnös ember Szűz Mária köpenye alatt talál menedéket az októberi litániák alkalmával. Lelkünk ekkor erősödik meg, hogy az Úr elé állhassunk.
Nemcsak a rosszat, a jót is számba vesszük ilyenkor. Ez biztonságot, örömet ad, s fölszabadítja testünket, lelkünket.
Szent Mihály napján, szeptember 29-én kezdődik a zajos, vidám "kisfarsang", s ezt Katalin napja, november 25-e zárja. A Mihály ünnepét követő vasárnapon szüreti mulatságot tartott a régi falu népe. Szent Mihály, a mérlegelő igazságot tesz.

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése