2014. november 30., vasárnap

Nyilas hava


November 21 - December 20. 

„Naptárunk 11. hónapja a régi római kalendáriumban a kilencedik volt, latin neve, November is azt jelenti, »kilencedik«. Bár a római nép novemberben is talált alkalmat az ünneplésre — ilyen időszak volt a Ludi Plebeii, »plebejus (ünnepi) játékok« két hete (nov 4–17.) a maga futóversenyeivel és színielőadásaival —, nem örököltünk Rómától jeles novemberi ünnepnapokat.
A hónapot illő módon őszi lombszín ruhájú, repülő ifjú jelképezte, fején bogyós olajág-koszorúval (a mediterráneumban november az olajbogyószüret kezdete). Az alak baljában a hónap terményeivel, répa- és káposztafélékkel teli tálat tart; jobbjában pedig a Nyilas jelét, hiszen november 23-a a Nyilas »védjegyű« csillagászati hónap kezdete. November egy másik antik eredetű jelképe, a nyilazó vagy nőrabló kentaur a Nyilast személyesíti meg. Mezőgazdasági munkák szerint ökrökkel szántó, vető, olajbogyót szüretelő, lóhajtotta olajpréssel dolgozó paraszt, disznókat makkoltató pásztor volt a helyi éghajlattól függően november jelképe.
A hónap régi magyar neve: Nyilas hava, illetve a Nyilas hónap első dekádjának legjelentősebb szentje után Szent András hava volt.” A Nap ilyenkor, novembertől már alacsonyan jár. Egyre hidegebb van, ködösek a hajnalok, őszi kabátunkat lassan télire cseréljük. Este egyre hamarabb sötétedik. Ilyenkor megnő lelkünkben is a szorongás, félelem. Többször vagyunk rosszkedvűek, az is előfordulhat, hogy lelkünkben olyan gondolatok születnek, amivel másokat megbántanánk.


A régi ember gondolkodásában az esztendő Adventtel kezdődött. Az egyházi év ma is ekkor kezdődik. Mi is az advent? Ez a szó várakozást jelent. Kire, mire várunk? A sötétségben világosságra vágyunk, és reméljük, hogy eljön. Ki a világosság? Mert így is kérdezhetjük, nemcsak úgy, hogy mi az. A világ Világossága Jézus, aki akkor születik közénk, fényt gyújtani a lelkünkben, amikor az esztendő legsötétebb napjait éljük: karácsony ünnepén. Erre a világosságra várunk.

Adventi szokásainkkal rossz gondolatainkat űzzük el magunktól, rendetlen lelkünket így tudjuk rendezni. Készülj te is jó cselekedetekkel, ne bántsd testvéreidet, társaidat! Olvasd figyelmesen szokásainkat, hiszen közülük sokat ma is megvalósíthatsz a családban, az iskolában vagy barátaiddal. E szokásokat a Jóisten súgta a régi ember fülébe, a mi fülünkbe is súgja, akinek a füle nyitva van, az meg is hallja. Figyelmesen olvasd a meséket, mondákat, történeteket, az olvasmányokat és az imádságokat, lehetőleg tanuld meg a dalokat is! Minden napra találsz valami szépet. Ebben a hónapban találunk olyan szokásokat is, amelyeket többen összeállva tanulnak meg, és játszanak el. Ilyenek a láncos Miklós szokása, a bölcsőcske, a szentcsalád-járás, a karácsonyi kántálás vagy a betlehemes játék.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése