2017. február 20., hétfő

Csíkszépvíz eredete


Csíkszépvíz (gyakran Szépvíz, ) falu Hargita megyében fekszik. A Tatros völgyét őrző falvak legnagyobbika. Csíkszeredától 12 km-re északkeletre a Szépvíz-patak völgyében fekszik. Csíkszentmiklós és Csíkborzsova tartozik hozzá.

A monda szerint neve onnan származik, hogy Szent László a tatárokat legyőzve lovával egy szikláról a patakba ugratott, és „szép víz” – jegyezte meg. Régen Szépmezőnek is nevezték.

Csíkszépvíz eredete

"S akkor, Szent László mikor itt létezett, ....őt a pogányok üldözték, s akkor itten felment erre a kőre, s ejt a kő innenső felire leült, elbútt. Lovát beállította a kő tetejire egy bezsembe, s ott állott a ló a csitkajával. Kicsi csitkaja volt, meglássák a nyomát ott neki, s akkor mikor látta, hogy őt fogják el, a lova tátos volt, akkor a lova odament, s kapálni kezdett, s akkor fölült a hátára s Szépvízre ugratott."

"Szent László királyt innét Szellőről hajtották el. Itt van ne, Szépvíztől ki oda balra, úgy hívják, Szellő. Egy hegy. S ott van Pogányhavas, ide látszik, ne. Oda szorították vót meg Szent Lászlót a Szépvízre. ... Mikor béjött Szépvízre, hármat ugrott onnat Pogányhavasról Szépvízre."

"Ott vót egy szép tiszta víz, abból ivott a ló, s azt mondta Szent László neki: "Igyál, lovam, ebből a szép vízből!'
"S akkor így, ezáltal nevezték ezt a községet Szépvíznek, így."
"Osztán ma es Szépvíz, s az es lesz, amíg a világ világ! Aranyat ér a forrása, a vízforrás! Olyan szép vót a víz, hogy aranyat ér!'


(Gál Péter gyűjtése

1 megjegyzés:

 1. Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

  Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

  Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

  E-mail: progresiveloan@yahoo.com
  WhatsApp: +16626183756


  VálaszTörlés