2017. február 20., hétfő

Mátyás király és a vadkörtefaKét település határos volt egymással. Az egyik község kisebb volt, a másik nagyobb. A határukon állt egy vadkörtefa. A két falu sokat veszekedett ezen a fán, de nem bírtak megegyezni abban, hogy melyiküké legyen.

Két település határos volt egymással. Az egyik község kisebb volt, a másik nagyobb. A határukon állt egy vadkörtefa. A két falu sokat veszekedett ezen a fán, de nem bírtak megegyezni abban, hogy melyiküké legyen.
Gondolt egyet a kisebbik község bírója, és felment Budára, hogy igazságot kérjen Mátyás királytól. Vitt magával ajándékba egy üveg bort és a körtefa levéből egy üveg ecetet.
Amint a király elé engedték, kérte is őt a bíró, hogy adja az ő falujának a vadkörtefát.
Mátyás király meghallgatta a panaszt és megkérdezte, hogy milyen annak a fának a gyümölcse: édes vagy savanyú.
- Savanyú - felelte a bíró.
- Na, elmegyek én, amikor majd terem, és megkóstolom a gyümölcsöt - válaszolt a király.

Elbocsátotta a bírót a király, de előbb megajándékozta egy papagájjal.
Meghallotta ezt a nagyobbik falu bírája. Úgy gondolta, ő is elmegy Budára szerencsét próbálni. Vitt ajándékba egy fél akó bort meg egy üveg ecetet a körtefa levéből.
A király őt is meghallgatta. Ez a bíró is a saját településének kérte a vackorfát. Amikor elpanaszolta a baját, Mátyás megkérdezte tőle is, hogy savanyú vagy édes annak a fának a gyümölcse.
- Édes - felelte a bíró.
- Na majd elmegyek, és megnézem, amikor terem - mondta a király.
Ezt a bírót is megajándékozta, adott neki egy szerecsent. Hazament a falujába a bíró. Látták a szomszéd községbeliek, milyen ajándékot kapott, és irigykedni kezdtek:
- Ejhaj, a nagyobbik falut jobban megajándékozta a király, mint minket.
Ám azonnal megvigasztalódtak, amikor megkérdezték a szerecsentől, hogy mit eszik:
- Citromot, narancsot meg fügét.
- Akkor a mi ajándékunk jobb, mert csak magokat eszik, és még beszélni is tud.
A következő év tavaszán meglátogatta őket Mátyás király. A fához hívatta mindkét falu népét. Azután felszólította a nagyobbik falu bíróját, hogy vegyen egy gyümölcsöt a fáról, és kóstolja meg:

- Édes vagy savanyú? - kérdezte tőle.
- Édes.
Ezután a kisebbik falu bírójával szedetett egy szemet. Tőle is megkérdezte:
- Édes vagy savanyú?
- Savanyú.
- Igazad van! - szólt Mátyás király. - Tietek a vadkörtefa, mert ti igazat beszéltek. A vadkörte sohasem lehet édes, mindig csak savanyú. És aki kis dolgokban hazudik, annak nagyban sem lehet hinni.
Így nyert a kisebbik falu, mert a bírájuk becsületes ember volt.

1 megjegyzés:

 1. Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

  Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

  Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

  E-mail: progresiveloan@yahoo.com
  WhatsApp: +16626183756


  VálaszTörlés